Reklama

Zupa-krem z kukurydzy

Prosty przepis na smakowity, gęsty i sycący krem kukurydziany.

Składniki

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 duży ziemniak
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta cayenne
  • ½ l wywaru jarzynowego
  • kawałek kłącza imbiru
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Składniki do dekoracji

  • papryka słodka
  • kolendra

Przepis pochodzi z 335. odcinka programu "Ewa gotuje"

Sposób przygotowania:

Kukurydzę obrać i ugotować (można użyć kukurydzy z puszki lub kupić już ugotowaną). Nożem odciąć ziarna.

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Wrzucić paprykę, cayenne i kurkumę. Gdy przyprawy zaczną się karmelizować, dorzucić pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i smażyć przez chwilę. Zalać wywarem jarzynowym. Dorzucić kukurydzę. Przyprawić świeżo startym imbirem. Przykryć i gotować przez 5-10 minut. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Wlać mleczko kokosowe i zagotować. Przyprawić solą i lekko zakwasić sokiem z cytryny.

Na talerzu udekorować słodką papryką i kolendrą.

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: zupa krem
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy