Reklama

Zupa włoska w chlebku

Włoski smak zamknięty w polskiej tradycji. Polecamy przepis na smakowitą, włoską zupę w chlebku. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki

  • 3 kawałki kiełbasy wieprzowej
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 szklanka wina białego wytrawnego
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka fasoli białej
  • 2 garście szpinaku
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • 4 nieduże chlebki (jak do żurku)
  • parmezan
  • natka pietruszki

Przepis pochodzi z 333. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Kiełbasę pokroić w plastry. Podsmażyć w garnku na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić cebulę i warzywa (pokrojone w kostkę). Po chwili dodać posiekany czosnek. Wymieszać i smażyć przez chwilę. Dorzucić obrane i pokrojone w kostkę pomidory (sam miąższ, bez środków).

Podlać winem. Gdy alkohol odparuje, wlać wywar jarzynowy. Doprawić liściem laurowym. Przykryć i gotować do miękkości. Pod koniec dorzucić odcedzoną fasolkę oraz szpinak. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.

Reklama

Podawać w wydrążonych chlebkach. Udekorować wiórkami parmezanu i natką pietruszki.

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy