Reklama

Babka puchowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • mały kieliszek rum
  • 15 dag cukier puder
  • 10 sztuk żółtko
  • 20 dag kandyzowane owoce
  • 0,5 szklanki mleko
  • 15 dag masło
  • 2 opakowania lukier
  • 7 dag drożdże
  • 50 dag mąka pszenna

Przygotować zaczyn: 25 dag pszennej mąki wsypać do miski, następnie sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, żeby nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać 7 dag drożdży, ponownie wymieszać, miskę przykryć ściereczką i odstawić, żeby zaczyn wyrósł.

Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchny krem. Porcjami dodawać do zaczynu razem z pozostałą mąką i dokładnie wyrobić, by ciasto odstawało od miski i ręki. Dodać roztopione masło i rum. Ponownie ciasto dokładnie wyrobić. Na koniec dodać posiekane owoce.

Reklama

Foremkę w kształcie babki posmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto prawie całkowicie wypełni formę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piec 50-60 minut.

Przygotować lukier wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwić na różowo, część na ciemnoróżowo, a niewiele na żółto. Upieczoną i przestudzoną babkę polukrować najpierw różowym lukrem, gdy zastygnie ciemniejszym i na koniec udekorować żółtym.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy