Reklama

Duszone warzywa z kaszą jaglaną

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Skłądniki:

  • pieprz
  • 1 szklanka kasza jaglana
  • 3 ząbki czosnek
  • 1 duża cebula
  • sos sojowy
  • rozmaryn
  • 3 łyżki olej
  • sól
  • 2 strąki kolorowa papryka
  • 1 mała cukinia

Kaszę przesyp na gęste sito i przelej wrzątkiem, po czym odstaw do ostygnięcia.

Papryki umyj, odkrój szypułki, przekrój każdą na pół i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w paski. Umytą cukinię pokój w ćwierćplasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej część oleju. Najpierw podsmaż na nim samą cebulę. Gdy będzie złota, wsyp osączoną kaszę i chwilę smaż razem. Następnie kaszę z cebulą prosto z patelni przełóż do żaroodpornej formy wysmarowanej olejem i zalej 2 szklankami wody. Dodaj sól i pieprz. Zapiekaj 25 min w uprzednio rozgrzanym piekarniku, w temp. 180°C.

Reklama

W tym czasie na pozostałym oleju podsmaż krótko posiekany czosnek. Dodaj po chwili cukinię oraz paprykę. Duś warzywa aż staną się miękkie, ale wciąż będą jędrne (5-7 min). Dopraw je jeszcze na patelni sosem sojowym, rozmarynem, solą i pieprzem.

Na półmisek wyłóż najpierw kaszę, potem gorące warzywa z patelni i od razu podawaj.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy