Reklama

Dynia faszerowana wołowiną

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 10 dag słonina
  • sól, pieprz
  • 1 sztuka pomidor
  • 2 łyżki olej do smarowania
  • 2 łyżki oliwa
  • natka pietruszki
  • 1 sztuka jajko
  • 40 dag mielona wołowina
  • 1 łyżka mąka
  • 1 sztuka cebula
  • mała dynia

Z chleba odkroić skórkę, miąższ namoczyć w wodzie, odcisnąć, rozkruszyć. Pomidora sparzyć, zalać zimną wodą, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić w kostkę.

Cebulę obrać, drobno posiekać. Słoninę pokroić w małą kostkę. Na gorącej oliwie podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać pomidora, chleb i mięso. Wymieszać i smażyć 10 min. Zdjąć z ognia i pozostawić na 30 min. Dodać natkę, kolendrę, jajko i mąkę. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem, wymieszać.

Dynię umyć, skroić nieco spód (aby stała stabilnie), odkroić górę (jako przykrywkę), łyżką wybrać pestki i włókna. Blanszować 3 min w dużym garnku, w osolonym wrzątku, osączyć.

Reklama

Głębokie naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć w nim dynię. Wypełnić ją mięsnym farszem i zamknąć przykryciem.

Posmarować oliwą, piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. Podawać z ryżem i sosem pomidorowym.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy