Reklama

Francuskie makaroniki dla początkujących. Przepis znany od wieków

Makaroniki! Kto ich nie lubi? Choć te małe, pyszne ciasteczka, cieszą się opinią jednego z najtrudniejszych do wykonania deserów, nie warto się zniechęcać. Oto przepis, z którym poradzi sobie każdy, nawet początkujący, amator cukiernictwa. Przy okazji. Zastanawialiście się kiedyś skąd pochodzą słynne makaroniki?

Makaroniki: Skąd wziął się ten przepis?

Komu zawdzięczamy kolorowe ciasteczka? Okazuje się, że za tym deserem stoją włosi. To tamtejsi cukiernicy sprawili, że Europa pokochała smakowe ciasteczka. Podczas podróży do Francji włoska księżniczka Katarzyna Medycejska przywiozła poczęstunek nad Sekwanę. Przepis został zmodyfikowany i do dziś cieszy się popularnością. Jak zrobić ciasteczka, które cieszą się popularnością w każdej butikowej cukierni?

Przepis na domowe makaroniki. Idealny dla samouków

Składniki

  • białka z 3 jajek
  • 15 g cukru pudru
  • 10 g bardzo drobno zmielonych migdałów
  • barwnik spożywczy wedle uznania
  • ulubiony dżem lub krem do ciasta

Białka ubij na sztywną pianę. Następnie powoli dodaj do nich sypkie składniki i odrobinę barwnika spożywczego.

Całość przełóż do rękawa cukierniczego, potem na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę lub do specjalnych, dedykowanych makaronikom foremek, wyciskaj powoli masę, formując niewielkie krążki. Całość odstaw na kilkanaście minut.

Reklama

W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni.

Makaroniki piecz przez 10-15 minut.

Gdy ciastka ostygną, przełóż je wybraną masą.

***

To może cię zainteresować:

Taki jabłecznik zrobiła sąsiadka. Chodzi o jeden składnik

Nie popełniaj tych błędów przy grillowaniu. Mięso nie będzie ci smakować

Zobacz również:


 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: makaroniki | desery | słodycze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy