Reklama

Krokiety ziemniaczane

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki na farsz

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • duży pęczek szczypiorku

Składniki

  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • jajko
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 0,5 l oleju do smażenia

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Z ziemniaków, mąki i jajka zarobić ciasto, przyprawić do smaku. Rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wykrawać z niego kwadraty.

Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku pieprzem. Na każdym kwadracie układać farsz. Mocno zlepiać brzegi. Następnie panierować w tartej bułce.

W szerokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, bo krokiety będą smażone podobnie jak pączki). Na gorący olej wrzucać partiami krokiety. Obsmażyć je na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.

Reklama

Można je podawać jako dodatek do czystych zup lub jako danie samodzielne.

Zobacz także:

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy