Krokiety ziemniaczane
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Drobno posiekać. Szczypiorek posiekać. Z ziemniaków, mąki i jajka zarobić ciasto, przyprawić do smaku. Rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wykrawać z niego kwadraty.
Posiekane jajka na twardo i szczypiorek wymieszać z jogurtem. Przyprawić do smaku pieprzem. Na każdym kwadracie układać farsz. Mocno zlepiać brzegi. Następnie panierować w tartej bułce.
W szerokim garnku rozgrzać 1/2 litra oleju (musi być go dość dużo, bo krokiety będą smażone podobnie jak pączki). Na gorący olej wrzucać partiami krokiety. Obsmażyć je na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.
Można je podawać jako dodatek do czystych zup lub jako danie samodzielne.
Zobacz także: