Reklama

Kurczak curry

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 ząbki czosnek
  • 1 cebula
  • 120 g ryż basmati
  • 1/2 pęczka natka
  • 2 łyżki olej
  • 80 g solone orzechy nerkowca
  • 80 g masło
  • 1 łyżeczka curry
  • 1/2 strąka czerwona papryka
  • 1 cytryna
  • 300 ml bulion z drobiu
  • 1,5 kg kurczak

Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w kostkę. W większej patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, potem dorzucić paprykę. Dołożyć ryż, wymieszać i całość zalać bulionem. Dusić na niewielkim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Pod koniec duszenia dołożyć do ryżu nieco skórki otartej z cytryny, orzeszki nerkowca oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i kolendrę. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry.

Kurczaka umyć, osuszyć, odkroić skórkę z szyi. Ostrożnie oderwać skórę na piersi i włożyć pod nią masło. Ułożyć kurczaka w brytfannie i napełnić nadzieniem ryżowym (resztę nadzienia ułożyć w brytfance), nogi związać sznurkiem. Tuszkę oprószyć solą i posypać skórką otartą z cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 60-70 minut. Podczas pieczenia podlewać kurczaka bulionem lub ciepłą, przegotowaną wodą.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy