Reklama

Makaron z tuńczykiem

Proste składniki, szybkie przygotowanie i pyszny efekt.

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 10 dag parmezanu
  • 2 puszek pomidorów krojonych
  • 1 sztuki cebuli
  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 2 ząbek czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku

Jak przygotować makaron z tuńczykiem?

Tuńczyka odsączyć z zalewy, czosnek i cebulę posiekać. Najlepiej nadają się do tego dania pomidory owalne tzw. pelati. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy.

W tym samym czasie na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać oliwki, smażyć ok. 1 min. i połączyć z pomidorami. Dusić 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodać tuńczyka i makaron.

Podawać posypane parmezanem.

Zobacz także:

Domowe wypieki z ciasta francuskiego

Reklama

Kurki w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy