Reklama

Omlet z warzywami

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 2 sztuki cebula dymka
  • 10 dag brokuł
  • 2 łyżki masło
  • 2 sztuki kolorowa papryka
  • 2 łyżki mąka
  • 4 sztuki jajko
  • 10 dag kalafior
  • 1 sztuka marchewka
  • sól, pieprz

Warzywa w zależności od rodzaju oczyść, obierz, opłucz.

Brokuły i kalafior podziel na różyczki. Fasolkę potnij na kawałki. Marchewkę pokrój w zapałkę, strąki papryki w kostkę, dymki w piórka, a szczypior grubo posiekaj.

Jajka wymieszaj z mąką. Przypraw. W szerokim rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojone warzywa (oprócz szczypiora). Mieszając smaż 5 minut. Oprósz solą, pieprzem i ziołami. Dodaj szczypior. Podlej 2-3 łyżkami wody. Duś do miękkości.

Na patelni rozgrzej połowę masła. Wlej połowę masy jajecznej. Poruszaj patelnią, aby masa równomiernie się rozlała. Gdy powierzchnia omletu się zetnie zsuń go na talerz. Połóż połowę warzyw. Złóż na pół. Tak samo przygotuj drugi omlet.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama