Reklama

Pikantna zapiekanka dyniowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 3 jajka
  • tłuszcz do formy
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • sól
  • 0,5 kg dyni
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 4 łyżki zimnej wody
  • pieprz

Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

Dynię pokroić w plastry i sparzyć ją w osolonym wrzątku. Jajka zmiksować ze śmietaną, doprawić lekko solą i pieprzem. Formę nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. 

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, robiąc dość wysokie brzegi. Ciasto zapiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200°C piekarniku. Na podpieczone ciasto ułożyć na przemian plastry dyni i boczku, zalać śmietaną z jajkami. Piec dalej ok. 30 min. Podawać, dekorując świeżymi ziołami.

Reklama


Wypróbuj też inne przepisy z dynią:

Ryżowe ciasto z dynią
Zupa dyniowa
Dynia faszerowana wołowiną
Dynia smażona z boczkiem





Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy