Reklama

Pikantny tort porowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki Składniki na 12 porcji:

  • 2 gałązki natka pietruszki
  • 3 dag orzechy pinii
  • 5 jajko
  • 37,5 dag seler naciowy
  • 40 dag gęsta śmietana
  • sól
  • 35 dag pory
  • 20 dag mąka
  • gałka muszkatołowa
  • 12,5 dag pekolwany schab w plasterkach
  • 10 dag masło
  • 50 dag marchewka
  • tłuszcz do formy

Masło pokroić na kawałki, wymieszać z 1/4 łyżeczki soli i orzeszkami piniowymi. Dodać mąkę i 1-2 łyżki zimnej wody. Zagnieść ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Marchew obrać, pokroić w plasterki. Pory i seler naciowy pociąć na kawałeczki. Warzywa gotować 5 minut w posolonej wodzie. Odcedzić. Jajka rozkłócić ze śmietaną. Masę przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować schłodzone ciasto na placek o śr. 25 cm. Tortownicę posmarować tłuszczem. Spód i brzegi tortownicy (na wysokość ok. 1 cm) wylepić plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem. Spód z ciasta najpierw przykryć plasterkami schabu, następnie warzywami i listkami natki pietruszki. Polać sosem śmietanowym.

Reklama

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 75 minut (ewentualnie pod koniec przykryć wierzch tortu folią, by się nie przypalił). Tort można podawać z ziołowym twarożkiem.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy