Reklama

Rolmopsy

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1 kg świeże śledzie

Składniki Zalewa

  • 4 sztuki cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • pół szklanki olej
  • 1 szklanka woda
  • ziele angielskie
  • pół szklanki ocet

Śledzie umyć. Wyjąć kręgosłupy i główne ości. Rozciąć wzdłuż na połowy. Jeżeli śledzie są duże, to jeszcze poprzekrawać je w poprzek na mniejsze kawałki. Każdy kawałek posmarować musztardą, osolić, oprószyć pieprzem, zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką. Cebule obrać, umyć, pokroić w krążki.

Przygotować zalewę: szklankę wody zmieszać z połową szklanki octu i oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, pokrojoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Ułożyć śledzie w rondlu, zalać zalewą. Gotować na małym ogniu około 10 minut.

Reklama

Tak przygotowane rolmopsy można podawać na ciepło z dodatkiem np. frytek. Dobrze smakują też podane na zimno - z pieczywem.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy