Szpinakowa szynka wieprzowa
Szpinak oczyścić, opłukać i blanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowany odlać na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę, czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli.
Przygotować farsz. Fetę osączyć z zalewy. Do miski włożyć szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Za pomocą noża zrobić w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzeć lekko solą i pieprzem.
1/3 część farszu odłożyć, resztą nadziać mięso. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną szynkę ułożyć w brytfannie polać 3 łyżkami oliwy i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Do odłożonej części farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika na 15 minut.