Reklama

Zupa serowo-porowa z szynką

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • 1 łyżeczka olej
  • gałka muszkatolowa
  • 1 łyżka masło
  • 80 dag por
  • 40 dag szynka gotowana
  • pieprz
  • 20 dag śmietana kremówka
  • 20 dag serek topiony
  • 10 dag starty żółty ser
  • sól
  • pęczek szczypiorek
  • 800 ml bulion warzywny

Pory pokroić w plasterki. W garnku rozgrzać masło, wrzucić pory, chwilę je dusić. Potem zalać bulionem, przyprawić solą i pieprzem. Gdy bulion zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok. 10 minut.

Szynkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Szczypiorek posiekać. Ser żółty zetrzeć i wraz ze śmietaną i serkiem topionym dodać do zupy. Przez chwilę razem gotować. Przyprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojoną szynkę i szczypiorek. Zupę serwować z kawałkiem bagietki.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy