Reklama

Czarny las - prosta wersja

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 400 g śmietanka kremówka
  • 75 g gorzka czekolada
  • 3 szt. jajko
  • 250 g + 2 łyżki mąka
  • wiórki czekoladowe
  • 720 ml słoik wiśni
  • 200 g cukier
  • 200 g konfitura wiśniowa
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wiśniówka
  • 200 g masło
  • bułka tarta i tłuszcz do formy
  • 2 szt. cukier waniliowy

Wiśnie osączyć. Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka. Wmieszać czekoladę i 100 g śmietany. Zmieszać 250 g mąki, kakao i proszek do pieczenia i również dodać do ciasta. Wmieszać wiśnie. Ciasto nałożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Piec w 175 st. C przez 60-70 minut.

Wyjąć z piekarnika, odstawić, aby ostygło. Konfiturę zmieszać z wiśniówką i przełożyć nią ciasto. 300 g śmietany ubić z opakowaniem cukru waniliowego. Ciasto dekorować bitą śmietaną, wiśniami i wiórkami czekoladowymi.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy