Reklama

Grillowane pałeczki

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1/4 łyżeczki cukier
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • sól
  • 1 szklanka pomarańcza
  • 1 limonka
  • plaster korzenia imbiru
  • 1 cytryna
  • sok z limonki
  • 1/2 szklanki oliwa
  • 1/2 papryka
  • 10 sztuk pałeczki kurczaka
  • pieprz
  • kilka gałązek kolendra
  • 3 krążki ananas

Przygotować marynatę z oliwy, utartego imbiru, soli, pieprzu i kolendry wymieszanych z plastrami pomarańczy, cytryny i limonki. Marynować w niej przez co najmniej 12 godzin (najlepiej w lodówce) umyte i osuszone pałeczki kurczaka.

Pałeczki grillować na grillu ogrodowym, w piekarniku lub na patelni grillowej około 20 minut, polewając sosem z marynaty (owoce usunąć). Gorące mięso posypać kolendrą (najlepiej świeżą, drobno siekaną). Podawać na krążkach owoców z marynaty.

Oryginalny smak mięsa podkreśli egzotyczna salsa przygotowana z pokrojonych w kosteczkę krążków ananasa, pomarańczy i papryki (najlepiej żółtej) doprawionych chili, cukrem i sokiem cytrynowym. Wszystkie składniki zmiksować.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy