Reklama

Gruszki w kruchym cieście

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 25 dag masło
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dag śmietanka kremówka
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • 10 gruszki
  • 37,5 dag maka
  • 200 ml mleko
  • olej do wysmarowania folii
  • 2 żółtko
  • 10 dag płatki migdałowe
  • 2 - 3 łyżki gruby cukier
  • 5 jajko
  • 32,5 dag cukier
  • tłuszcz do wysmarowania foremek

Mąkę wsypać do miseczki. Dodać masło, sól, 12,5 dag cukru . Wbić 1 jajko. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 min.

Gruszki obrać, rozkroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki gruszek niezbyt głęboko ponacinać po wypukłej stronie. Natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Blachę o wymiarach 32 x 39 cm posmarować tłuszczem. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Na cieście ułożyć połówki gruszek. Mleko wymieszać ze śmietaną, pozostałymi jajkami i żółtkami. Dosypać 10 dag cukru oraz cukier wanilinowy. Masę wylać na gruszki. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 40 minut.

Reklama

Resztę cukru skarmelizować. Wmieszać płatki migdałowe. Płatki w karmelu rozsmarować na natłuszczonej olejem folii aluminiowej. Poczekać, aż zastygną. Zimną masę połamać na kawałeczki. Posypać nimi oraz grubym cukrem wierzch wystudzonego ciasta.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama