Reklama

Knedle twarogowe z morelami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki mąka pszenna
  • kilkanaście sztuk niewielkie morele
  • 1-2 łyżki cukier waniliowy
  • sól
  • 25 dag tłusty twaróg
  • 1/3 szklanki kasza manna
  • 1/4 kostki masło
  • 2 jajka

Przygotowanie: Jajka umyj, rozbij oddzielając żółtka od białek. Utrzyj masło z cukrem wanilinowym i dodawaj po jednym żółtku. Nie przerywając ucierania, dosypuj powoli kaszę mannę i sól. Po chwili dodaj białka (możesz je ubić, ale nie jest to konieczne) i wymieszaj. Następnie dodawaj po porcji (dobrze zmielonego, gładkiego) twarogu oraz po łyżce mąki. Ucieraj składniki aż ciasto będzie gładkie (powinno lepić się do dłoni). Uformuj kulę, owiń folią. Schładzaj 45 minut.

Morele umyj, osusz i ostrożnie usuń pestki. Z ciasta uformuj walec i pokrój na kilkucentymetrowe kawałki. W kawałku ciasta ułóż morelę, zlep, utocz w dłoniach zgrabną kulkę (możesz zwilżać przy tym dłonie zimną wodą). Wrzucaj po kilka knedli na osolony i osłodzony wrzątek, od razu zmniejsz ogień do minimum. Gotuj każdą porcję knedli około 15 minut.

Reklama

Na patelni rozgrzej masło i zrumień bułkę tartą. Następnie dosyp oba rodzaje cukru i cynamon, wymieszaj. W panierce obtaczaj ciepłe knedle i od razu podawaj.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy