Reklama

Pieczeń rzymska z jajkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 4 bułki kajzerki
  • 8 jajek
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • olej do wysmarowania foremek
  • bułka tarta
  • sól
  • 1 ziemniak
  • pieprz

Przygotowanie:

Bułki namoczyć, gdy zmiękną - odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać. Ziemniak zetrzeć na tarce z drobnymi otworami. Ugotować na twardo 4 jajka.

Mięso wymieszać z bułkami, cebulą, ziemniakiem i surowymi jajkami. Doprawić solą i pieprzem, Wszystko razem dobrze wyrobić, dodając bułkę tartą według zapotrzebowania. Uformować mięso na zwilżonej wodą desce, zrobić w środku rowek, i włożyć w niego obrane jajka ugotowane na twardo, zalepić starannie.

Wysoką brytfannę lub naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia. Papier posmarować olejem i posypać bułką tartą. Włożyć do brytfanki mięso, piec w temperaturze 175°C około 60-70 minut.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy