Reklama

Risotto grzybowe

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 5 łyżek masło
  • 0,5 kg ryż na risotto
  • 4 łyżki tarty parmezan
  • natka pietruszki
  • 1,5-2 l bulion warzywny
  • 1-2 ząbki czosnek
  • cebula
  • 30 dag świeże grzyby leśne
  • sól, pieprz
  • 1 kieliszek wytrawne białe wino

Cebulę i czosnek posiekać. grzyby dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. W szerokim garnku, na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać ryż i mieszając prażyć 1-2 min. Po tym czasie ryż zalać winem i po przemieszaniu wlewać partiami (po ok. 1 szklance) bulion często mieszając. Bulion należy dodawać do momentu aż ryż będzie ugotowany al dente.

W tym samym czasie przesmażyć na 2 łyżkach masła grzyby, doprawić je solą i pieprzem i włożyć do ugotowanego ryżu, przemieszać z dodatkiem ryżu i pozostałego masła, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane natką pietruszki.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy