Reklama

Szybka zupa kokosowo-kalafiorowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • olej
  • 750 g filet z piersi kurczaka
  • sól
  • 2-3 lyzki ziarna sezamu
  • bulion warzywny
  • pieprz
  • 2 szt. ząbek czosnku
  • 1 kg kalafior
  • czerwona papryka
  • kiełki mung
  • 2 szt. cebula
  • 2 puszki mleko kokosowe
  • 30 g świeży imbir

Kalafiora podzielić na małe różyczki. Czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, cebulę w grubą.

Mięso pokroić w paseczki i obsmażyć na oleju. Doprawić solą i papryką, zdjąć.

Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, czosnek i imbir. Dodać kalafiora, bulion i mleko kokosowe. Dotować 10 minut pod przykryciem.

Kilka różyczek kalafiora wyjąć z zupy, resztę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Sezam uprażyć na patelni bez tłuszczu, obtoczyć w nim kurczaka. Zupę rozlać do bulionerek, dodać różyczki kalafiora i paseczki kurczaka, posypać kiełkami.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy