Reklama

Szybka zupa serowa

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • oliwa
  • liść laurowy
  • kilka kromek chleba na grzanki
  • pieprz
  • biała część 1 pora
  • 2-3 ząbki czosnek
  • ziele angielskie
  • sól lub vegeta
  • natka pietruszki
  • 8 sztuk serek topiony typu ementaler
  • gałka muszkatołowa
  • 1,5 l woda
  • suszone zioła

W garnku zagotować wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). W dużej misce rozdrobnić serki widelcem. Wlać wodę - powoli, bo jest gorąca - i ciągle mieszać. Ma powstać masa dobrze roztarta, którą należy przelać do garnka i postawić na małym ogniu. Wycisnąć do zupy czosnek i zetrzeć na tarce gałkę muszkatołową.

Chleb wrzucić na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzaliśmy oliwę. Zrumienić go, mieszając, i posypać ziołami. Wyłożyć na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe posolić.

Reklama

Do zupy wrzucić pokrojony w cieniutkie plasterki por i jeszcze chwilę gotować. Zupę podawać z grzankami i świeżą natką pietruszki. Sycące!

Wydawnictwo Literackie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy