Reklama

Tort Campari

Czas przyrządzenia: 3 i więcej godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 8 łyżeczek żelatyny
  • sok z 4 pomarańczy
  • sól
  • 3 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • owoc granatu
  • 15 dag cukru
  • skóra z 1 pomarańczy
  • 6 jaj
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 6 łyżek soku pomarańczowego
  • 20 dag konfitury pomarańczowej
  • 25 dag mąki pszennej
  • 100 ml Campari
  • 4 żółtka

Na jednolitą masę utrzyj jajka z 6 łyżkami gorącej wody i soku z pomarańczy, szczyptą soli i cukrem. Dodaj obie mąki, proszek do pieczenia i wymieszaj. Ciasto piecz 45 minut w 175° C, a po ostygnięciu przekrój na 3 placki.

Przygotuj galaretkę: Campari wymieszaj z sokiem z pomarańczy i 5 dag cukru. Dodaj rozpuszczoną żelatynę (6 łyżeczek). Powstałą galaretkę wylej na duży płaski talerz i wstaw do lodówki.

Przygotuj krem: w gorącej kąpieli wodnej utrzyj żółtka z cukrem, Campari i skórką z pomarańczy. Dodaj sok pomarańczowy, rozpuszczoną żelatynę (8 łyżeczek) oraz ubitą śmietankę z zagęstnikiem (300 ml). Dwa placki posmaruj konfiturą i kremem, przykryj trzecim. Pozostałą ubitą śmietanką posmaruj boki i wierzch. Ozdabiaj galaretką i miąższem

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy