Reklama

Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa. Postna zupa grzybowa której nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole. „Twój przepis na święta”

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki kwaśna śmietana
  • 1 szt. liść laurowy
  • 1 szt. mała pietruszka
  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. cebula
  • 40 g grzyby suszone
  • 1 łyżka mąka
  • 2 łyżki masło
  • 1 szt. kostka bulionu grzybowego
Suszone grzyby łamiemy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą i moczymy
przez całą noc. Następnie gotujemy około 20 minut na małym ogniu.
Marchew, pietruszkę obieramy, płuczemy ścieramy na tarce o dużych
oczkach. Cebulę siekamy, szklimy na maśle i wraz z warzywami dodajemy do
gotujących się grzybów. Wrzucamy kostkę bulionową i liść laurowy.
Gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania mąkę rozprowadzamy ze śmietaną i odrobiną wywaru i zagęszczamy zupę.
Podawać z łazankami lub makaronem.
Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama