Reklama

Wiosenny gulasz wieprzowy

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 4 łyżki mąka
  • 2 łyżki marynowana cebulka
  • 2 łyżki masło
  • 0,5 kg szynka wieprzowa
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnek
  • 3 sztuki pomidor
  • 1/2 łyżeczki słodka mielona papryka
  • olej do smażenia
  • liść laurowy
  • 1 pęczek dymka

Szynkę pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać, szczypior pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, przełożyć do garnka i na tym samym tłuszczu przesmażyć na złoty kolor oprószone 2 łyżkami mąki mięso.

Przesmażone mięso przełożyć do garnka, zalać wodą do przykrycia mięsa, dodać listek laurowy i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Gotować ok. 0,5 h. Po tym czasie do gulaszu dodać przesmażone na łyżce oleju pomidory pokrojone w kostkę.

Na rozgrzanym maśle zasmażyć pozostałe 2 łyżki mąki i dodać do mięsa, gotować jeszcze ok. 10 min. i ewentualnie doprawić, na sam koniec dodać szczypior i cebulki marynowane.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy