Reklama

Zestaw grillowany z sałatką z pietruszki

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 200 g pomidorki koktajlowe
  • 200 g comber jagnięcy
  • 3 łyżki olej
  • 1/2 sucha bułka
  • 1 mała cebula
  • 250 g bulion warzywny
  • 1 sztuka czerwona cebula
  • 4 sztuki medaliony z indyka
  • 2-3 łyżki ocet
  • 125 g kasza bulgur lub kuskus
  • jajko
  • sól, pieprz
  • pietruszka do dekoracji
  • 3-4 łyżek oliwa z oliwek
  • 250 g mieszane mięso mielone
  • 2 pęczki natka pietruszki
  • 4 pl

Bulion zagotować, dodać bulgur, zdjąć z płyty i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Zostawić do ostygnięcia. Listki pietruszki oberwać i połowę drobno posiekać, a połowę odłożyć na bok. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć i poprzekrawać na pół. Ocet przyprawić solą i pieprzem, wieszać oliwę z oliwek. Bulgur i pozostałe listki pietruszki (zostawić 3 do dekoracji), plasterki cebuli i pomidory zmieszać z sosem vinaigrette i odstawić.

Bułkę rozmoczyć w letniej wodzie. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 1 łyżkę oleju rozgrzać na patelni i poddusić cebulę. Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Bułkę odcisnąć i wyrobić z mięsem mielonym, cebulą, jajkiem i posiekaną pietruszką. Przyprawić solą i pieprzem. Formować 8 podłużnych frykadelek i nadziewać na patyczki.

Reklama

Medaliony z indyka zawijać w plastry bekonu i przyprawić solą i pieprzem. Jagnięcinę przyprawić solą i pieprzem i kłaść na wierzch po 3 listki pietruszki. Tackę do grillowania rozgrzać i nalać 1 łyżkę oleju. Medaliony z indyka opiec w wysokiej temperaturze. Następnie na średnim ogniu piec po 4 minuty z każdej strony następnie piec na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony.

Jagnięcinę piec 8 minut , zdjąć i zawinąć w folię aluminiową. Na nasmarowanej tłuszczem tacce opiekać frykadelki z mielonego przez 10 minut. Jagnięcinę pokroić w plasterki. Na talerze nakładać mięsa i sałatkę, dekorować listkami pietruszki.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy