Reklama

Zupa selerowo-orzechowa

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • pół szklanki grubo siekane orzechy włoskie
  • sól, pieprz
  • cebula
  • pół pęczka seler naciowy
  • 3/4 litra wywar drobiowy
  • 2 łyżki masło
  • 10 dag niebieski ser pleśniowy
  • 2 łyżki mąka
  • pół szklanki śmietanka 30%

Cebulę posiekać, seler pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać selera i chwilę posmażyć. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar i śmietanę, cały czas mieszając.

Zagotować, lekko doprawić solą i pieprzem, dodać orzechy i gotować ok. 15 min. Zupę podawać posypaną pokruszonym serem, dekorować liśćmi selera.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy