Reklama

Zupa z selera z orzechami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 osoby:

  • pieprz
  • 2 łyżki masło
  • 50-70 dag seler korzeniowy
  • 2 łyżki mąka
  • 1 duża cebula
  • 20 dag orzechy włoskie
  • 1 l bulion
  • sól
  • 1/2 szklanki śmietana 30 proc.
  • 4 gałązki seler naciowy

Seler naciowy umyć, odciąć końcówki z listkami, gałązki selera pokroić drobno i odłożyć do dekoracji. Selera korzeniowego obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać z łupin i drobno posiekać. Orzechy włoskie obrać z łupin, następnie grubo posiekać.

Masło rozgrzać, zeszklić na nim cebulę, dodać starty seler korzeniowy i przez chwilę smażyć razem. Oprószyć mąką i powoli wlewać wywar drobiowy i śmietanę, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem, gotować aż do miękkości selera.

Reklama

Zupę zmiksować. Do zmiksowanej zupy dodać większą część posiekanych orzechów włoskich, doprowadzić do wrzenia. Podawać udekorowaną liśćmi selera naciowego i posiekanym selerem oraz pozostałymi orzechami włoskimi.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy