Reklama

Żur z przepiórczymi jajeczkami

Czas przyrządzenia: ok godziny
Składniki dla: 5-6 osób

Składniki

  • 1 sztuka pietruszka
  • 125 ml śmietanka kremówka
  • 25 dag wędzony boczek
  • 10 sztuk przepiórcze jajeczka
  • 10 pędów szczypior
  • 0,5 l zakwas na żur
  • 60 dag ziemniaki
  • 1 łyżka olej
  • 1 łyżka majeranek
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka kminek
  • 2 ząbki czosnek
  • pasta wasabi
  • 1,5 l woda
  • 1 sztuka seler

Ugotuj jajeczka na twardo. Obierz, rozetnij na połówki i ostrożnie wybierz żółtko, utrzyj z odrobiną wasabi. Ponownie umieść w zagłębieniach białka. Połówki jajek złóż tak, aby powstało całe jajko, zwiąż pędami sparzonego szczypiorku. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź.

Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę. Zagotuj włóż ziemniaki i pokrojony podsmażony boczek. Zupę rozlej do bulionówek. Do każdej włóż przepiórcze jajeczko.

Reklama
Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy