Reklama

Na pomoc sadownikom!

Sadownicy mają kłopot z nadmiarem jabłek? Pomóżmy im je przetworzyć. Polskie jabłka są niezrównane. Mają smak, jak żadne inne na świecie.

Koniec lata to idealny czas, żeby uprażyć z nich mus, który zimą przyda się do pachnącej latem szarlotki. To bardzo prosty przepis. Ważne, żeby wybrać odpowiedni gatunek jabłek. Do prażenia najbardziej nadają się antonówki, szare renety, boskopy lub koksy. Na 4 kg obranych jabłek bez gniazd nasiennych  potrzebujemy szklankę cukru, 2 łyżki cynamonu i trochę soku z cytryny.

Jabłka kroimy na ósemki i napełniamy nimi brytfankę taką jak do pieczenia gęsi. Oprószamy cynamonem, wlewamy szklankę wody, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, do godziny. Im niższa temperatura tym dłużej trzeba prużyć jabłka.  Ale też im dłużej będą się piekły tym będą słodsze i może w ogóle nie trzeba będzie dosypywać cukru. Kiedy jabłka się rozpadną doprawiamy je cynamonem i cukrem i prażymy kolejne 20 minut. Gorące przekładamy do słoików i pasteryzujemy. Zimą będą jak znalazł!

Reklama

Ale jabłka są znakomite nie tylko do szarlotki. Spróbujcie mojego przepisu na wątróbkę cielęcą z jabłkami, a przekonacie się jak ten piękny biblijny owoc podnosi smak potraw! Owoce pokrójcie w ósemki usuwając gniazda nasienne. Zagotujcie pół szklanki cukru z pół szklanki octu jabłkowego. Włóżcie jabłka do gorącego syropu i gotujcie kilka minut (w zależności od gatunku jabłek) aż lekko zmiękną, ale się nie rozpadną. Przyrządźcie  sos: z pół szklanki cukru lekko skropionego wodą ugotujcie jasny karmel. Zdejmijcie z ognia.

Wlejcie sok z jednej pomarańczy i cztery łyżki octu balsamicznego. Gotujcie mieszając aż karmel się rozpuści a sok odparuje do połowy objętości. Dodajcie łyżkę miodu i kieliszek koniaku. Zagotujcie,  dodajcie łyżkę zimnego masła i  odstawcie.

Pół kilo wątróbki oczyśćcie i namoczcie w mleku (2-3 godziny lub zostawić na noc). Osączcie, osuszcie, pokrójcie w plastry. Na patelni rozgrzejcie olej. Plastry wątróbki panierujcie w mące i smażcie na oleju 2-3 minuty z każdej strony. Nie sólcie! Pod koniec dodajcie łyżkę masła. Polejcie  wątróbki sosem, oprószcie dolą morską i podawajcie z jabłkami. To jest genialne!

Magda Gessler

Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy