KUCHNIA | Poniedziałek, 26 października 2020 (16:00)
Często marnowanie jedzenia wynika z niewiedzy lub braku pomysłu na to, co z danego produktu możemy zrobić. Wiele osób nie jest świadomych tego, że daną część warzywa lub owocu można jeść. A jeśli wiedzą, to niekoniecznie mają pomysł na to, co z tego produktu można ugotować. Łodyga brokułu, liście kalafiora, zwiędnięte zioła, liście rzodkiewki czy kalarepy – te i wiele innych fragmentów warzyw może stanowić bazę lub dodatek do potraw. Jedzmy produkty od korzenia aż po liście. Pozwoli nam to na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia, a z czasem także na zmniejszenie wydatków na produkty spożywcze – apeluje Malwina Bareła, autorka m.in. książki „Lunchbox na każdy dzień. Nowe przepisy”.
1 / 15
„Przygotowałam dla was zestawienie warzyw i owoców, których fragmenty najczęściej są wyrzucane. Dowiecie się, w jaki sposób mogą zostać spożyte i co właściwie można z nich ugotować. Mam nadzieję, że po lekturze chociaż część z was zacznie troszkę inaczej patrzeć na produkty spożywcze, a przy okazji w waszych koszach zacznie lądować o wiele mniej jedzenia” – tłumaczy Malwina Bareła, zawodowy fotograf, autorka bloga Filozofia Smaku, która w swoim życiu kieruje się japońską filozofią Bento. Wie, że jesteś tym, co jesz, a jedzenie przygotowujemy nie tylko dla żołądka, ale również dla oczu.
Źródło: 123RF/PICSEL