Reklama

Przepisy na słodkie walentynki. Czym zaskoczyć drugą połówkę?

Jeszcze nie tak dawno temu walentynki nie cieszyły się taką popularnością, jak teraz. Przynajmniej nie w Polsce. Na zachodzie, głównie w Stanach Zjednoczonych, to huczne święto hołdujące wszystkim zakochanym. W sklepach można wówczas kupić mnóstwo różnego rodzaju prezentów, ale ja osobiście polecam przygotowanie ich samodzielnie. Skupię się oczywiście na tych kulinarnych, na słodko - w końcu przez żołądek do serca.

Smutna historia wesołego święta

Walentynki obchodzimy zawsze 14. lutego, ich nazwa wiąże się z postacią świętego Walentego. Był on chrześcijańskim biskupem oraz męczennikiem, który potajemnie, pomimo zakazu, miał udzielać ślubów żołnierzom. Smutna historia obecnie przerodziła się w wesołe święto, które celebrowane jest przez zakochanych (i nie tylko) niemal na całym świecie.

Osobiście uważam, że najlepiej "podbić" serce ukochanej osoby przygotowując pyszny deser. Spokojnie, posiadam mnóstwo przepisów na słodkości, które smakują doskonale, prezentują się efektownie i wcale nie wymagają od nas spędzenia wielu godzin w kuchni.

Reklama

Chciałabym zacząć od najprostszego przepisu - głównie z myślą o tych, którzy są w kuchni najmniej wprawni. Gruszki z zapieczonym kozim serem to aromatyczna i smakowa uczta.

Składniki

  • 4 połówki gruszek z syropu
  • 2 łyżki prażonych pestek dyni
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • garść żurawiny
  • 1 łyżka miodu
  • kawałek sera koziego

Składniki do dekoracji

  • czekolada

Przygotowanie gruszek z zapieczonym kozim serem:

Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły.

Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. Na wierzchu ułożyć ser kozi.

Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekać, aż ser się zezłoci.

Talerzyk udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać.

Klasyk nad klasykami: Czekolada zawsze się sprawdza!

Osoby, które nie lubią czekolady są w mniejszości. Oczywiście nie uważam, że słodkie, czekoladowe desery powinniśmy jeść codziennie, ale podczas wyjątkowej okazji - takiej jak na przykład walentynki - na pewno warto zrobić wyjątek. Poniżej prosty przepis na ciasto czekoladowe.

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • 100 g mąki
  • orzechy włoskie
  • lody waniliowe

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

Czekoladę z masłem roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić, dodać cukier i mąkę.

Do ubitej masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę, po czym dodać lekko przesiekane orzechy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo "zakalcowate" ciasto chce się uzyskać (zdecydowanie lepsze jest właśnie to bardziej mokre i ciężkie).

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem (można użyć do tego gotowych szablonów lub samemu przygotować ulubioną wycinankę). Podawać z lodami waniliowymi.

Warto pokusić się o przygotowanie muffinek. Nie będą one jednak typowe, ponieważ to deser z dodatkiem... buraczków ćwikłowych. Kto do tej pory nie próbował połączenia słodyczy z burakami na pewno będzie zaskoczony.

Składniki

  • 100 g buraczków pieczonych z miodem
  • 3 jajka
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2½ szklanki mąki
  • 1¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kostki roztopionego masła

Składniki do dekoracji

  • biała czekolada

Przygotowanie muffinek z dodatkiem buraczków:

Buraka pokroić w kostkę, ułożyć na folii aluminiowej, polać miodem, zrobić sakiewkę i upiec w piekarniku.

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Na przemian i stopniowo dodać mąkę, mleko i kakao, cały czas miksując. Dosypać proszek do pieczenia. Gdy masa zrobi się jednolita, dolać rozpuszczone i wystudzone masło. Na samym końcu wmieszać upieczone buraczki.

Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (mogą być papierowe, natłuszczone masłem). Nakładać mniej więcej do 2/3 wysokości. Wstawić na około 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Po wystudzeniu udekorować roztopioną białą czekoladą.

Nie tylko łakocie. Warto również zadbać o odpowiedni nastrój oraz atmosferę

Jeśli chcecie spędzić miły i romantyczny wieczór z drugą połówką, to oprócz samodzielnie przygotowanego posiłku, warto zadbać też o odpowiednią atmosferę. Może dla niektórych brzmi to banalnie, ale uwierzcie mi na słowo, że kolacja przy świecach będzie smakowała znacznie lepiej!

Dodatkowo różnego typu dekoracje (jeśli macie czas, przygotujcie je samodzielnie, ukochana osoba na pewno to doceni), dobry trunek i muzyka w tle. Do takiej kompozycji świetnie będzie pasował przepis na ostatni deser,  jaki na dzisiaj przygotowałam, a mianowicie sorbet truskawkowy z winem musującym. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, a gwarantuje efekt “wow"!

Składniki

  • mrożone truskawki
  • 1 kieliszek wina musującego
  • 1 łyżka cukru pudru

Składniki do dekoracji

  • mięta

Przygotowanie sorbetu truskawkowego z winem musującym:

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musującym, udekorować świeżą miętą.

Uwaga! Do przygotowania sorbetu z mrożonych owoców potrzebny jest mikser o bardzo ostrym nożu. Jeśli nie mamy takiego urządzenia, truskawki trzeba lekko rozmrozić, zmiksować w blenderze, włożyć do zamrażarki na kilka godzin i mieszać od czasu do czasu - aż do powstania odpowiedniej, przypominającej kryształki, konsystencji.

Zobacz także:

Walentynki 2022: Historia święta, zwyczaje. Od kiedy w Polsce?

Jaki będzie idealny prezent dla niego?

Znaczenie kolorów i symbolika kwiatów. Warto znać je przed walentynkami

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy