Witamina A
Jest odpowiedzialna za wzrost i utrzymanie w zdrowiu skóry, kości, zębów, włosów, paznokci i oczu. Potrzebna jest także do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, pomaga w gojeniu ran. Istotna jest rola tej witaminy w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, nadnerczy, a także w powstawaniu tyroksyny.
Zalecenia: zespół napięcia przedmiesiączkowego. osteoartritis i reumatoidalne zapalenie stawów. Dodatkowo ta witamina zapobiega kurzej ślepocie, nieregularnym miesiączkom, osłabieniu, suchości w pochwie, suchości skóry, endometriozie, włóknisto-torbielowej mastopatii, trądzikowi, chorobie Leśniowskiego-Crohna i wrzodowi żołądka.
Przyczyny niedoboru: przetworzona żywność, nadmierne picie kawy, dieta niskotłuszczowa, spożywanie alkoholu, estrogenowa terapia zastępcza, stosowanie kortyzonu i oleju mineralnego, korzystanie ze światła fluorescencyjnego.
Objawy niedoboru: kurza ślepota, zaburzenia rozwoju szkliwa, opóźnienie wzrostu, nieprawidłowe tworzenie kości, zmniejszona produkcja tyroksyny przez tarczycę.
Objawy toksyczności: mogą pojawić się po spożyciu dużej ilości witaminy A; zaliczamy do nich nudności, wymioty, bóle i zawroty głowy, niewyraźne widzenie, utratę apetytu, osłabienie, wysypkę skórną, świąd skóry, utratę masy ciała, nadmierną drażliwość.
Zawartość w pokarmach: nabiał, jaja, warzywa, np. marchew oraz owoce, słodkie ziemniaki, brokuły, puree z dyni, olej rybny i wątroba.
Zawartość w roślinach leczniczych: mięta pieprzowa, lucerna, malina, mniszek, glony, pieprz kajeński, papryka, szałwia lekarska, dzika róża.
Równowaga hormonalna, Melinda Bonk, Klub Dla Ciebie