Reklama

Aroniowa pielęgnacja

​Z powodu cierpkiego smaku w Polsce należy do mało cenionych owoców - a szkoda!

Aronia bowiem to niezwykle bogate źródło witamin. Zawiera tyle antyoksydantów co popularne (i nietanie!) owoce acai.

Można z niej robić dżemy, soki, a nawet... maseczki pielęgnacyjne, peelingi i kremy. Nie wierzysz? Olej z pestek aronii Dzięki obecności substancji antybakteryjnych i łagodzących olej wytworzony z pestek aronii doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry podrażnionej, skłonnej do trądziku oraz naczynkowej.

Obecna w nim witamina C i cynk wzmocnią ściany kruchych naczyń krwionośnych i zapobiegną ich pękaniu. Antocyjany zwiążą wolne rodniki, opóźnią proces starzenia i zwiększą napięcie skóry - dlatego aronia to skarb dla cery dojrzałej.

Reklama

Wystarczy na noc na umytą, suchą  skórę nałożyć odrobinę oleju i kolistymi ruchami rozprowadzić go po twarzy.

Maseczka czy peeling?

Wszystko zależy od tego, czego potrzebuje Twoja skóra. Jeśli po lecie cierpi z powodu nadmiernej ilości zrogowaciałego naskórka, przygotuj peeling. Rozgnieć owoce w misce i wymieszaj z łyżką oleju z aronii. Nałóż na skórę twarzy i masuj przez 5 minut. Następnie zmyj ciepłą wodą.

Jeśli masz problem z przebarwieniami, zastosuj maseczkę wyrównującą koloryt. Mimo ciemnego koloru owoce te nie zabarwią skóry twarzy, ale pomogą ukryć małe przebarwienia słoneczne. Wystarczy wymieszać rozgniecioną aronię z łyżką jogurtu naturalnego, następnie nałożyć na twarz i pozostawić na 10 minut. Zmyj ciepłą wodą. Taka maseczka wzmocni też ściany naczyń krwionośnych i przygotuje skórę na jesienne zmiany pogody.

Sok z aronii

 Przygotuj: 1 kg dojrzałych owoców aronii, 2 niepełne szklanki cukru, 1 szklankę wody, 1 cytrynę.

Owoce umyj, rozgnieć, dodaj cukier, wodę i wyciśnięty świeżo sok z cytryny. Gotuj przez ok. 30 minut na wolnym ogniu, a następnie przecedź przez sitko. Przelej do butelek lub słoików, zapasteryzuj.

RADA: Jeśli sok jest zbyt cierpki, możesz aronię połączyć np. z owocami czarnej porzeczki, malinami, jagodami.

Dżem z aronii

Przygotuj: 2 kg aronii, 1 kg jabłek, 1 kg gruszek, 1 kg cukru. Aronię włóż do zamrażalnika na dobę. Po tym czasie zmiksuj na gładko. Jabłka i gruszki pokrój, pozbaw gniazd nasiennych. Owoce gotuj z cukrem na wolnym ogniu przez pół godziny, zostaw w garnku na całą noc. Następnego dnia ponownie gotuj przez pół godziny, po czym przełóż do słoiczków.

RADA: Jeśli lubisz zwartą konsystencję dżemu, dodaj środek żelujący do przetworów.


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy