Reklama

Jak wykorzystać łupiny orzechów?

Po obraniu orzechów łupiny najczęściej wyrzucamy. Tymczasem można skorupki wykorzystać, by zadbać o swoją urodę, a także o zdrowie.

Orzechowy płyn wybielający zęby. Łupiny z 5-6 dużych orzechów włoskich zalej szklanką zimnej wody. Podgrzewaj powoli, a następnie gotuj 20 minut na wolnym ogniu, po czym odstaw do ostygnięcia. W chłodnym odwarze zamocz szczoteczkę do zębów. Szczotkuj zęby dokładnie przez 5 minut. Następnie wypłucz usta. Stosuj zabieg przez 7-14 dni 2 razy dziennie. Odwar usuwa kamień nazębny oraz przebarwienia, a same zęby staną się bielsze o co najmniej dwa odcienie. 

Wzmacniająca płukanka do ciemnych włosów. Do małego garnka wrzuć 20-25 łupin z dużych orzechów. Wcześniej starannie je opłucz. Zalej łupiny taką ilością wody, by je zakryła. Doprowadź do wrzenia i gotuj powoli przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia. Przelej płyn do butelki. Płucz włosy po każdym myciu. Płukanka wzmacnia włosy i nadaje im miedziany połysk. 

Reklama

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy