Reklama

Gołąbki z Kresów

Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to tradycyjne danie wigilijne kuchni kresowej.

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej prażonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 3 średnie ziemniaki
  • główka białej kapusty
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • kostka bulionowa grzybowa

Składniki na sos

  • wywar z grzybów
  • 150 ml śmietanki 30%
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, potem przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy w wodzie, w której się moczyły do momentu, aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. 

2. Kaszę gryczaną kilkakrotnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy grzybową kostkę bulionową i gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy na 15-20 minut. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi grzybami. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku i wrzucamy do kaszy z grzybami. Mieszamy. 

Reklama

3. Z kapusty usuwamy głąb, a następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 10 minut, po czym odrywamy liście i z każdego wycinamy gruby nerw. Na środek nakładamy czubatą łyżkę farszu i najpierw zwijamy boki kapusty, a następnie całość rolujemy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i pieczemy w 180°C przez 50-60 minut. Wodę, w której gotowały się gołąbki, przelewamy do garnka, dodajemy śmietankę, sos sojowy, przyprawy i zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie. Zagotowujemy. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy