Reklama

Klasyczny karp w galarecie

Przepis na tradycyjne świąteczne danie.

Składniki

  • 1 karp
  • 1 nieduża porcja włoszczyzny
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu, sól
  • 1 białko jajka
  • listki natki pietruszki
  • garść ugotowanego zielonego groszku

Przygotowanie:

Spraw rybę i obierz z łusek. Filet pokrój w dzwonka, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybi łeb, szkielet i płetwy umyj i zagotuj w 1 l wody z włoszczyzną, przypieczoną cebulą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem w ziarnach. Posól do smaku, gotuj ok. 1 godziny. Wywar przecedź, a następnie zagotuj z rozbitym białkiem (dzięki temu będzie klarowny). Dodaj pokrojoną w talarki marchewkę, zielony groszek i 2 łyżki żelatyny. Wymieszaj. Karpia ułóż na głębszym półmisku, zalej wywarem. Gdy galareta stężeje, udekoruj natką pietruszki.

Reklama

Zobacz także:

Show
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy