Reklama

Lutefisk z gulaszem groszkowym

Lutefisk z gulaszem groszkowym, boczkiem i ziemniakami to tradycyjne norweskie danie serwowane w święta Bożego Narodzenia. Może być podawany również z brązowym kozim serem, syropem lub musztardą. Idealna opcja na świąteczny obiad!

Składniki

  • 2 kg sztokfisza (suszonego dorsza)
  • 200 g boczku
  • 300 ml suszonego grochu
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżeczka masła
  • sól
  • cukier

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Sztokfisza pokrój w porcje i włóż do formy do pieczenia skórą do dołu. Posyp solą i przykryj folią aluminiową lub pokrywką.

Piecz rybę w piekarniku przez ok. 30 minut.

Boczek pokrój w kostkę i smaż na średnim ogniu, aby tłuszcz się rozpuścił, a bekon był chrupiący.

Pozostaw groszek w wodzie na noc. Następnego dnia ugotuj go w wodzie do miękkości, ok. 45 minut. Dodaj masło, dopraw solą i odrobiną cukru.

Ugotuj ziemniaki.

Reklama

Rybę podawaj z boczkiem, gulaszem z groszku i ziemniakami.

Zobacz także:

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy