Reklama

Niezwykłe, co Makłowicz robi z karpiem. Zaskakujący przepis

Pieczony lub gotowany kap to danie, które zgodnie z tradycją powinno znaleźć się na stole podczas wieczerzy wigilijnej. Z roku na rok coraz więcej osób rezygnuje jednak z serwowania tej ryby i zastępuje ją pstrągiem czy też łososiem. Powodem jest charakterystyczny posmak karpia, za którym wiele osób nie przepada. Rozwiązaniem może być przepis Roberta Makłowicza. Jeden z najbardziej popularnych kucharzy w Polsce marynuje karpia i w ten sposób nadaje potrawie zupełnie nowego charakteru.

Wiele osób już na początku grudnia tworzy listę dań, które w czasie Wigilii zagoszczą na stole. Ryba jest to symbolem pierwszych chrześcijan oraz znakiem Jezusa Chrystusa, dlatego właśnie, zgodnie z tradycją powinna pojawić się podczas uroczystej kolacji.

Najbardziej "świąteczną" rybą zdecydowanie jest karp. Po obróbce termicznej mięso staje się delikatne i kruche. Niestety wadą karpi jest ich mulisty posmak i nieprzyjemny zapach, na który często narzekają domownicy. Dodając do karpia aromatyczne dodatki, możemy całkowicie pozbyć się przykrego zapachu i posmaku mułu.

Reklama

Robert Makłowicz poleca, by zamarynować karpia w piwie.  Ten niecodzienny sposób przyrządzania ryby idealnie sprawdzi się podczas uroczystych kolacji.  Danie staje się wówczas jeszcze bardziej wykwintne, ale również nowoczesne.

Karp według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki

  • 1 karp
  • 2 duże cebule
  • 2 marchwie
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • 1 butelka jasnego piwa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Jak wykonać karpia w piwie? To proste!

Oczyszczonego już karpia myjemy pod bieżącą wodą i kroimy na dzwonki. Następnie solimy rybę i kładziemy ją do  naczynia wysmarowanego masłem.

Kroimy warzywa (cebule,  marchewkę, pietruszkę) i układamy je wokół dzwonników karpia.  Rybę i warzywa doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy łyżkę miodu i zalewamy całość piwem.

Rybę z warzywami w piwie gotujemy przez około 20 minut (do zagotowania na dużym ogniu, po zagotowaniu na małym ogniu).

Gotowe! Tak przyrządzonego karpia, możemy podawać z ulubionymi dodatkami. 

***
Przeczytaj również: 


Kiedy powinniśmy ubrać choinkę? Psycholodzy podzielili się radą

Ile kosztuje wynajęcie firmy sprzątającej na święta? Znamy stawki

Boże Narodzenie 2021. Jaką sukienkę wybrać na Wigilię i święta?

Zobacz również: 

Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: karp | Boże Narodzenie | Robert Makłowicz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy