Reklama

Pierogi ze śliwkami

Czy jest coś bardziej rodzinnego niż Boże Narodzenie? Wyczekiwane święta pełne prezentów, niespodzianek, miłości i przede wszystkim aromatycznego jedzenia.


Składniki na farsz

  • 400 g suszonych śliwek
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 200 ml wody
  • 150 g cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1 laska wanilii
  • skórka z 1 cytryny

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • sól

Przygotowanie:
Farsz - śliwki pokrój, zalej wodą i gotuj je na małym ogniu z cukrem, anyżem, cynamonem, skórką z cytryny i rozkrojoną laską wanilii przez mniej więcej 30 minut. Po tym czasie odcedź owoce, przyprawy wyrzuć, dodaj powidła i drobno pokrojoną czekoladę.

Ciasto - do mąki dodaj szczyptę soli, usyp kopczyk z zagłębieniem, wlej wodę i zagniataj ciasto, aż będzie elastyczne. Przełóż je do miski i przykryj ściereczką. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj cienko. Używając szklanki, wykrawaj małe koła, na środku każdego z nich kładź łyżkę farszu i dokładnie zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez mniej więcej 5 minut. Podawaj z kwaśną śmietaną i cukrem.

Reklama

(dla 4 osób)

Przepis pochodzi z książki Anny Starmach "Pyszne. Na każdą okazję"

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy