Reklama

Świąteczna kutia

Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale warto już zacząć planować potrawy, które zaserwujemy na wigilijnym stole.

Składniki

  • 25 dag pszenicy
  • 25 dag maku
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag miodu
  • 15 dag migdałów
  • 1 szklanka wrzątku
  • bakalie: namoczone rodzynki, orzechy nerkowca i orzechy włoskie, posiekane suszone figi

Sposób przygotowania:

1. Pszenicę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 20 godzin. Ugotuj ją 3 razy zmieniając wodę. Odcedź i zostaw do ostygnięcia. 

2. Mak przepłucz i włóż do garnka. Zalej mlekiem i gotuj do miękkości. Gdy ostygnie, zmiel go trzykrotnie. 

3. Migdały zalej wrzątkiem i zostaw do ostygnięcia. Obierz je ze skórki i posiekaj. Dodaj mak roztarty z podgrzanym miodem. Na koniec dołóż wystudzoną pszenicę. Kutię wymieszaj i schłodź w lodówce. 4

4. Jeśli chcesz przygotować nowszą wersję, dodaj szklankę bakalii.

Reklama

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy