Reklama

Świąteczna rolada ze szpinakiem i łososiem

Szukasz przepisu na ciekawą, świąteczną przekąskę? Polecamy roladę szpinakową z łososiem.

Składniki

  • 25 dag wędzonego łososia
  • 30 dag sera śmietanowego
  • 15 dag świeżych liści szpinaku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • koperek i cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Szpinak opłukać, osuszyć. Udusić na maśle, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zmiksować.

Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, wymieszać. Dodać masę szpinakową.

2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby brzegi były zawinięte do góry, skropić olejem. Delikatnie wylać masę jajeczno-szpinakową. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjąć, ciasto przełożyć na ściereczkę, zwinąć delikatnie w rulon szpinakiem do środka, zostawić na 15 minut. 

Reklama

3. Wymieszać ser ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. 

4. Rozwinąć ciasto, ułożyć na nim pozostały szpinak, na nim równomiernie plastry łososia. Następnie ciasto zwinąć i włożyć do lodówki na 30 minut. Podawać z ćwiartkami cytryny, posypane koperkiem.

Zobacz także:




Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy