Reklama

Świąteczna szynka

Pieczone mięso jest idealne na wyjątkowe, rodzinne uroczystości. Możesz je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • ok. 2 kg szynki (z tłuszczem i skórą)
  • 100 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek włoszczyzny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 2 listki laurowe
  • ziarenka ziela angielskiego
  • 100 g brązowego cukru
  • 25 ml octu balsamicznego
  • 100 ml słodkiego czerwonego wina
  • 150 ml miodu
  • 1 opakowanie goździków
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Do oleju dodaj przeciśnięty czosnek, ½ łyżeczki soli, wymieszaj. Szynkę obwiąż sznurkiem i posmaruj marynatą. Wstaw do lodówki na 24 godz. 

2. Warzywa z włoszczyzny obierz. Włóż do garnka, dodaj laskę cynamonu, kolendrę, listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Włóż mięso, zalej zimną wodą , by szynka była zakryta. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć , zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu około 2,5 godz. Wyłącz ogień i zostaw mięso w wywarze jeszcze na 1 godz. 

3. Do rondelka wlej wino oraz ocet, wsyp cukier. Zagotuj. Dodaj miód i mieszając podgrzewaj, aż składniki się połączą. Szynkę wyjmij z marynaty, osusz, wierzch ponacinaj w romby i naszpikuj goździkami. Przełóż do żaroodpornego naczynia, polej połową marynaty. Piecz 30 min w temp. 180°C. Polej pozostałą marynatą i piecz jeszcze ok. 90 min.

Reklama

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy