Reklama

Upiecz słodkości bez żadnej wpadki

Rady, które szczególnie przydadzą się przedświątecznym okresie. Warto pamiętać o tych sposobach.

Jeśli chcesz rozdrobnić orzechy włoskie, nie siekaj ich nożem. Włóż do foliowego woreczka i rozbij tłuczkiem do mięsa. Wtedy nie porozsypują się po całej kuchni. Odpowiednia temperatura składników sprawi, że unikniesz zakalca, a ciasto ładnie wyrośnie. Dlatego 2 godziny przed wyrabianiem masy wyjmij z lodówki produkty, np. jajka czy mleko. 

Jeśli rodzynki są mocno wysuszone, włóż je na pół godziny do soku wyciśniętego z cytryny. Potem przepłucz je na sitku ciepłą wodą. Powinny odzyskać naturalną jędrność. 

Gdy twój piekarnik zazwyczaj przypala od spodu, dolną blachę (nie tę, w której znajduje się ciasto) wyłóż podwójną warstwą folii aluminiowej. 

Reklama

Świeżo upieczone ciastka nie chcą odkleić się od formy? Zamiast podważać je nożem, oddziel je od blachy napiętą nicią dentystyczną. Ciasteczka się nie pokruszą. 

Kruche ciasteczka będą smaczniejsze, jeśli do masy zamiast zwykłej mąki pszennej dodasz mąkę krupczatkę (z grubszego przemiału). Możesz także połączyć obie mąki w proporcji pół na pół. 

Zobacz także:



Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy