Reklama
Wielkanocne inspiracje

Babka octowa fiołkowa

Prezentujemy przepis na pyszną świąteczną babkę.

Czas przygotowania: 1,5 godziny 8 porcji.

Składniki

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g cukru fiołkowego + 2 łyżki na cukier puder
  • 100 g cukru białego drobnokrystalicznego
  • 180 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżki octu spirytusowego
  • 1,5 łyżki wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego do pieczenia
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania
  • forma do babki

Przygotowanie:

Przesiej mąkę do miski. Oddziel żółtka od białek. Białka wstaw do lodówki. Żółtka ucieraj z cukrem fiołkowym i białym, dodając na przemian po pół łyżeczki wody i octu oraz po łyżce oleju. Rób to, aż uzyskasz puszystą, jasną, lekko różową masę. Następnie dodaj do ciasta mąkę i proszek do pieczenia, ponownie utrzyj (składniki powinny się połączyć na gładko). Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Formę do babki (z kominem) wysmaruj masłem, obsyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180°C. 2 łyżki cukru fiołkowego zmiel na cukier puder. Posyp nim babkę. Gdy wystygnie, będzie miała piękny kwiatowy zapach.

Reklama

Twój STYL 04/2016

Zobacz także:


Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy