Reklama
Wielkanocne inspiracje

Czekoladowe ciasto z cukinią

Zdrowszy skład, czekoladowy smak.

Składniki

  • 300 g ulubionych łuskanych orzechów
  • 400 g cukinii
  • 6 jajek
  • 300 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 350 ml oleju
  • 400 g mąki
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 300 g ciemnej czekolady
  • 300 g śmietanki do ubijania
  • 30 g oleju kokosowego
  • łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

1. 120 g orzechów bardzo drobno posiekaj lub zmiel.

2. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3. Jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i jajka ucieraj ręcznie przez 5 minut. Wlej olej, cały czas mieszając.

4. Wymieszaj mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodaj cukinię, orzechy. Wyłóż na blachę o wymiarach 24 x 36 cm. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut w 175 st. C Dokładnie ostudź.

5. Podgrzej w garnuszku olej kokosowy i śmietankę, dodaj czekoladę. Wymieszaj.

Reklama

6. Gdy masa przestygnie, wyłóż ją na ciasto. Posyp resztą posiekanych orzechów. Podawaj z kleksem bitej śmietany.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy