Reklama
Wielkanocne inspiracje

Jak gotować białą kiełbasę, by była pyszna i nie popękała?

Biała kiełbasa - obok jajka na twardo - jest jedynym z najbardziej rozpoznawalnych, kulinarnych symboli świąt Wielkanocy. Znajomość zasad gotowania tej wędliny sprawi, że kiełbasa nie popęka i będzie prezentowała się estetycznie na talerzu. Jak gotować białą kiełbasę, by uzyskać najlepszy efekt?

Nieładne pęknięcia na skórce białej kiełbasy to zmora wszystkich, którzy przywiązują dużą wagę do wielkanocnych przygotowań. 


Jak gotować białą kiełbasę?

Białą kiełbasę należy gotować w garnku bez pokrywki, na małym ogniu. Proces powinien przebiegać bardzo spokojnie. Jeśli nie dopuścimy do gwałtownego wrzenia wody, nasza kiełbasa prawie na pewno nie popęka.

Kiełbasę powinniśmy także nakłuć w kilku miejscach. Takie otwory będą pełnić funkcję zaworów bezpieczeństwa, które łatwo rozładują ciśnienie soków i tłuszczu rosnące wewnątrz kiełbasy podczas gotowania.

Reklama

Od momentu zagotowania wody nie powinniśmy gotować białej kiełbasy dłużej niż 20-30 minut. 

Jak sprawdzić, czy kiełbasa jest gotowa? Po upływie mniej więcej pół godziny nakłuwamy ją widelcem. Jeśli wejdzie w kiełbasę bez oporu, możemy ją wyciągać z wody.  

By biała kiełbasa miała doskonały smak, do wody, w której ją gotujemy należy dodać kilka listków laurowych, trochę majeranku, ząbek czosnku oraz odrobinę soli. Te przyprawy zapobiegną “wygotowaniu" się smaku kiełbasy. 


Skąd biała kiełbasa na naszych stołach?

Biała kiełbasa jest pomysłem niemieckim. Półlegendarna opowieść głosi, że w 1857 roku wynalazł ją pewien karczmarz, który, cierpiąc na brak jelit baranich, sięgnął po jelita wołowe w zastępstwie.

Zdecydował się także nie piec takiej kiełbasy, ale ją ugotować. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Klienci karczmy polubili jego smak.

Przepis zaczął szybko zdobywać popularność i niewiele czasu minęło, a trafił na ziemie polskie - gdzie poprawiono i zmieniono recepturę jej przyrządzania. 

Zobacz także:

Ekspresowy pasztet z wątróbki

Niebanalne przepisy na Wielkanoc

Czym zastąpić mięso


Styl.pl
Dowiedz się więcej na temat: biała kiełbasa | Wielkanoc
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy