Reklama
Wielkanocne inspiracje

Żurek z jajkiem i kiełbasą

Wielkanocny klasyk.

Składniki

  • 1 szklanka zakwasu na żur
  • 25 dag kiełbasy
  • 2 ugotowane jajka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 200 ml śmietany 22 proc.
  • 1 łyżka mąki
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę i cebulę umyć, obrać, zalać litrem wody, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu przez godzinę. Przecedzić, dodać zakwas, zagotować. Dolać śmietanę zaprawioną mąką. Dodać sól i majeranek do smaku.

2. Kiełbasę pokroić w plasterki, przesmażyć na suchej patelni, dodać do żurku. 3Do talerzy wlać po porcji zupy, dołożyć pokrojone na połówki jaja. Podawać z pieczywem.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy