Co zrobić, aby patelnia długo ci służyła
Chcesz, aby przygotowywane na niej potrawy rumieniły się równo, nie przypalały się i nie przywierały? Na początku użytkowania odpowiednio ją przygotuj.
Na nową patelnię, m.in. teflonową, przed pierwszym smażeniem nalej 1-2 łyżki oliwy lub oleju. Postaw na niewielkim ogniu i podgrzej 10 minut. Po tym czasie wylej, a na jeszcze gorące dno nasyp kopiastą łyżkę soli kuchennej, ponownie postaw na średnim ogniu i trzymaj 3 minuty. Sól wysyp, a ciepłe naczynie wytrzyj miękką ściereczką.
Możesz też zahartować patelnię w inny sposób. Postaw na niewielkim ogniu i nalej 3 lub 4 łyżki octu. Po zagotowaniu potrzymaj go minutę, wylej, a jeszcze gorącą powierzchnię przetrzyj suchą, miękką szmatką. Suche naczynie postaw na małym ogniu, połóż kawałek świeżej słoninki i trzymaj tak długo, aż się wytopi. Zdejmij z ognia i zostaw, aż tłuszcz zastygnie. Przed planowanym użyciem rozgrzej ją, wylej roztopiony smalec, wytrzyj grubym płatem ligniny, a potem miękką, flanelową szmatką.
Najlepiej gdy jest jeszcze ciepła, myj naczynie pod bieżącą, bardzo ciepłą wodą i od razu wycieraj do sucha.
Nie stawiaj jej na suszarce i nie zdejmuj, gdy wyschnie, bo utworzą się na niej zacieki wody. Potem podczas smażenia produkty będą do niej przywierać albo nierówno się rumienić.
Nie używaj do niej ostrych proszków, szczoteczek i szorstkich druciaków. Patelnie teflonowe myj gąbką lub delikatnym zmywakiem z detergentem i obficie płucz gorącą wodą.
Zobacz również: